Pokud máte rádi štrůdl, tento dort je jeho zdravou nepečenou variantou
Na dort o průměru 16cm:
- 210g mandlí
- 5 PL strouhaného kokosu
- 4 PL jablečné vlákniny
- 1/2 banánu
- 3 PL medu
- 3 jablka
- 1 balení agaru (rostlinná želatina)
- perníkové koření
- 50g světlých rozinek (nesířených)
Mandle umeleme na moučku, smícháme s kokosem, vlákninou a prohněteme s banánem a jednou lžící medu na tuhé těsto. Agar rozpustíme v teplé vodě (1 litr) a přivedeme k varu. Poté odstavíme a přelijeme do chladné nádoby. Jablka nastouháme nebo použijeme spiralizér. Nemusíme je loupat. Vmícháme do nich 2 lžíce medu, část rozinek (zbytek si necháme na ozdobení dortu) a perníkové koření dle chuti. Těsto na korpus natlačíme rovnoměrně na dno formy, aby dobře přiléhalo k okrajům. Na to navršíme zlehka jablka (nepěchujeme) a zalijeme vše agarem. Ten by měl ihned začít silně tuhnout. Vršek dortu posypeme rozinkami. Dort necháme vychladit v lednici nebo mrazáku. Krájíme ostrým nožem pilovacím pohybem. Hotovo